Sastavi sam svoje računalo - eKupi.hr - Vaša internet trgovina
01 333 8888
Katalog proizvoda

Sastavi sam svoje računalo

Pri slaganju računala potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari:
 
1. Računalo treba slagati na ravnoj, urednoj i čistoj površini. Ta površina mora biti i antistatički sigurna. Pri slaganju računala u kućnim uvjetima trebalo bi koristiti antistatičku narukvicu.
 
2. Treba koristiti adekvatan alat, odvijač s odgovarajućom glavom po mogućnosti magnetnom kako bi izbjegli fizička oštećenja komponenti i/ili ozljede pri slaganju. 

3. Prije nego započnete slaganje računala, izvadite sve komponente iz kartonske ambalaže ali ostavite ih u antistatičkim vrećicama.

Samo slaganje:

1. PRIPREMA KUČIŠTA  - Kućište treba prethodno pripremiti za ugradnju svih komponenti što znači skinuti bočne stranice, pričvrstiti odstojnike za matičnu ploču, skinuti zaštitne 5'25“ plastike za optički uređaj. Prvo se ugrađuje optički uređaj, pričvrsti samo jedna strana, i HDD u kućište treba pričvrstiti samo jednom stranom.
 
2. PRIPREMA MATIČNE PLOČE - Zatim pripremamo matičnu ploču za ugradnju u kućište tako što ugrađujemo CPU i radnu memoriju. Prvo otpustimo polugicu koja oslobađa držač procesora, skinemo zaštitnu plastiku sa soketa i ugradimo CPU.
Pri ugradnji procesora jako je važno obratiti pažnju na pravilnu orijentaciju procesora. Na donjoj lijevoj strani soketa nalazi se točasta oznaka na koju ide trokut oznaka na samom procesoru. Spuštamo polugicu koja fiksira držač procesora. 

3. UGRADNJA HLADNJAKA - Slijedeći korak je ugradnja hladnjaka na način da ga postavimo na četiri rupe za to namijenjene i čvrsto pritisnemo držače hladnjaka dijagonalnim redoslijedom. Sva četiri držača trebaju kliknuti pri ugradnji. Spajamo kablić za napajanje ventilatora na za to predviđeni konektor na MBO. Taj je konektor najčešće označen sa CPU fan.

4. UGRADNJA RADNE MEMORIJE - Sada ugrađujemo radnu memoriju u memorijske utore. Otpustimo dvije zakačke na utorima i pripazimo na orijentaciju memorije i stisnemo memoriju dok ne kliknu zakačke.

5. UGRADNJA U KUČIŠTE - Tako pripremljenu MBO ugrađujemo u kućište. Nakon što smo pričvrstili MBO u kućište spajamo žičnu instalaciju koja se nalazi prednjoj strani kućišta, tzv. Front Panel. Uredno posložimo sve žice. Sada spajamo naponsku jednicu na matičnu ploču, hard disk i optički uređaj. Zatim spajamo hard disk i optički uređaj s MBO pomoću odgovarajućih kablova. I ove kablove složimo uredno kako bi strujanje hladnog zraka unutar računala bilo neometano. Ako računalo ima i dodatne kartice (VGA, TV tuner kartice, wireless PCI kartice itd) sada ih ugrađujemo. Mi ćemo ugraditi dodatnu grafičku karticu. Okrenemo kućište i pričvrstimo HDD i ODD s druge strane kućišta. Računalo je složeno i spremno je za testiranje i instalaciju operativnog sustava i svih upravljačkih programa i aplikacija.
Late night shopping