text.skipToContent text.skipToNavigation
BESPLATNO preuzimanje auto guma kada vam odgovara

Zimske auto gume

Zimske gume možete prepoznati po njihovoj oznaci 'Pahuljica na planini' koja se nalazi na njenoj vanjskoj stijenci, čime se indicira da ona udovoljava kriterijima sigurnosti u zimskim uvjetima.

Što znače te oznake na zimskim gumama?


Zimske gume sadrže dvije oznake: M+S te pahuljicu na planini:

M+S je kratica za blato i snijeg i znači da je uzorak u gaznoj površini gume dizajniran tako da, u usporedbi s ljetnim gumama, pruža superiorno i upravljanje i kočenje na blatu i na snijegu. Oznaka M+S pojavljuje se na gumama za sva godišnja doba, jednako kao i na zimskim gumama. Novi službeni simbol za zimske gume u EU je ‘3PMSF’ simbolNovi službeni simbol za zimske gume u EU je ‘3PMSF’ simbol.

Oznaka pahuljica na tri planinska vrha (odnosno 3PMSF) znači da je guma prošla minimalne potrebne performanse na snijegu, prema EU Regulativi 661/2009. Novi službeni simbol za zimske gume u EU je ‘3PMSF’ simbol. Ta se oznaka pojavljuje samo na zimskim gumama.

Zimske auto gume

Cjelogodišnje auto gume

Cjelogodišnje gume su namijenjene za vožnju tokom cijele godine i imaju oznaku M+S. Iako kombiniraju karakteristike ljetnih i zimskih guma njihove performanse su dosta lošije u odnosu na ljetne i zimske gume stoga ih preporučamo samo vozačima koji rade manji broj kilometara.

Kombinirati ove gume uvijek je veliki izazov. Svaka guma je kompromis performansi, koja mora zadovoljiti potrebe korisnika. Cjelogodišnje gume trebaju osigurati prihvatljivu razinu performansi tijekom cijele godine.
S tim gumama, uvijek ćete biti spremni za iznenadne zime ili hladna razdoblja. Zato je njihova glavna prednost, njihova svestranost.

Celogodišnje auto gume

Ljetne auto gume

  • Ljetne gume pružaju bolje sveukupno ponašanje tijekom ljetnih mjeseci. One sadrže relativno tvrdi sastojak koji se omekšava pri blažim temperaturama, kako bi se ona mogla prilagoditi ne samo suhim, već i mokrim cestama.
  • Ljetne gume imaju manji broj pora nego zimske, ali imaju specijalno dizajnirane pruge u gaznoj površini kojima se minimalizira akvaplaning. One omogućavaju snažnije prianjanje i u uzdužnom i u poprečnom smjeru kod viših temperatura, tako da jamče snažno prianjanje i na suhim i na mokrim cestama.
  • Iako ljetne gume dobro funkcioniraju u većini vremenskih uvjeta, one nisu pogodne za oštrije, hladnije klimatske uvjete. One imaju tvrđi sastojak gume koji sadrži manje prirodne gume nego zimske gume, a on se počinje stvrdnjavati te može postati krhak ispod +7 stupnjeva C. Međutim, one su dizajnirane za prilagodbu višim temperaturama bez da postanu mekane. To znači da ljetne gume imaju manje trenje te su stoga efikasnije u pogledu potrošnje goriva.
  • Ljetne gume obično imaju jednostavan uzorak gazne površine u obliku blokova, čime se ostvaruje veliki otisak na cestu. To jamči izvrsno upravljanje, i snažno djeluje na duljinu kočionog puta. Od +15 stupnjeva C na više, vozila s ljetnim gumama zaustave se šest do sedam metara prije nego vozila sa zimskim gumama.
Ljetnje auto gume

Kako čuvati gume?

Temperature nam lagano rastu što znači da je potrebno uskoro zamijeniti zimske gume s ljetnima. Kako bi sljedeću zimu naše gume dočekale u odličnom stanju, potrebno ih je pravilno čuvati za vrijeme toplijih mjeseci.

Kako čuvati gume

Gume je potrebno ispravno skladištiti kako bi se sačuvala njihova ispravnost, vijek trajanja te kvaliteta materijala, a za to je potrebno držati se nekoliko zlatnih pravila. Prije svega, gume treba označiti onim redoslijedom kojim su bile skinute s vozila.
Standardne oznake su: PL (prednja-lijeva), PD (prednja-desna), SL (stražnja-lijeva), SD (stražnja-desna). To će, naime, olakšati njihovo montiranje na automobil kada za to dođe vrijeme.
Očistite ih od prašine, kamenčića, te isperite sol s guma i naplataka, ali ne jakim mlazom vode.
Za skladištenje guma odaberite hladnu, suhu i prozračnu prostoriju u kojoj nema tragova benzina, ulja, masti i drugih kemijskih tvari. Gume odložite nekoliko centimetara iznad tla, na primjer na drvenim paletama. Ako imate gume bez naplataka, okrenite ih vertikalno.
Također, ne zaboravite ih rotirati jednom mjesečno.

Ako su gume s naplacima vodoravno ili ukoliko imate odgovarajući stalak možete i vertikalno. Skladištite li gume na otvorenom, potrebno ih je skloniti u hlad te ih prekriti neprozirnom ceradom kako bi bile zaštićene od sunca i vrućine.

Sve što vam treba za zaštitu i čuvanje vaših guma nalazi se OVDJE.

Putujte sigurno uz Ekupi i SRETNO!!!

EU oznaka za gume

Što treba znati o EU oznaci za gume

Sve gume koje se prodaju u Europskoj uniji podložne su obveznom označavanju guma. Nova EU-ova shema označavanja guma – na snazi od 1. svibnja 2021. – pruža sveobuhvatnije informacije o odabranim gumama, a obuhvaća i gume za teška gospodarska vozila. Pruža objektivne, pouzdane i usporedive informacije zasnovane na trima važnim značajkama performansi guma: otporu kotrljanja – a time i učinkovitoj potrošnji goriva, prianjanju na mokrome i vanjskoj buci kotrljanja. Dodatni piktogrami prikazuju pogodnost gume za teške snježne uvjete (simbol 3PMSF) i/ili njezino prianjanje u uvjetima leda na cesti, no potonje se odnosi samo na gume za putničke automobile.

Nova shema označavanja obuhvaća gume za putničke automobile, autobuse i kamione. Za više pojedinosti o novom pravilu označavanja guma u EU posjetite službenu mrežnu stranicu Europske komisije.
Razumijevanje EU oznake i njezinih piktograma pomaže vozačima ili upraviteljima voznih parkova u donošenju informiranih odluka o sigurnosti na cesti, manjim emisijama CO2 i većoj učinkovitosti potrošnje goriva povezanima s gumama.

Uzmite u obzir da uštede na gorivu i sigurnost na cesti umnogome ovise o uvjetima na cesti i vremenskim uvjetima, tipu vozila, a posebno o stilu vožnje.

Pogledajte više

1. Prianjanje na mokrom

Čvrsto prianjanje u mokrim uvjetima ključno je za sigurnu vožnju. Ocjena prianjanja na mokrom pokazuje koliko dobro guma funkcionira u mokrim uvjetima, a performanse se ocjenjuju od klase A kao najbolje do klase E kao najgore. Visoka ocjena znači kratak put kočenja na mokroj cesti.

1. Prianjanje na mokrom

2. Učinkovita potrošnja goriva

Ovisno o otporu kotrljanja gume, njezina će učinkovita potrošnja goriva biti u rasponu od klase A (koja označuje najučinkovitiju potrošnju goriva) sve do klase E. Potrošnja goriva ima važnu ulogu s ekonomskoga i ekološkog aspekta. Razlog je tomu što niska potrošnja goriva ima pozitivan učinak na ugljični otisak vozila, posebno kad je riječ o teškim gospodarskim vozilima.

2. Učinkovita potrošnja goriva

3. Razina buke

Riječ je o vanjskoj buci kotrljanja koju stvara guma, a mjeri se u decibelima. Oznaka prikazuje razinu buke ocjenama od klase A do klase C.

3. Razina buke

Dodatni piktogrami za uvjete snijega i leda

Uz standardnu oznaku, tu su i piktogrami − ako je primjenjivo − povezani s performansama u teškim snježnim uvjetima (3PMSF) i/ili prianjanjem u uvjetima leda na cesti (samo gume za putničke automobile / C1 gume). Piktogram koji prikazuje prianjanje na snijegu (3PMSF) bit će prikazan na svim zimskim gumama i gumama za sve sezone koje su ispitane pod definiranim zimskim uvjetima i koje imaju potrebne performanse u teškim snježnim uvjetima. Piktogram koji prikazuje prianjanje na ledu bit će prikazan na zimskim gumama s iznimnim performansama na ledu potvrđenim definiranim ispitivanjem prianjanja na ledu. Te su gume posebno dizajnirane za cestovne površine prekrivene ledom i kompaktnim snijegom i trebaju se upotrebljavati isključivo u vrlo teškim klimatskim uvjetima (npr. niske temperature u Skandinaviji). Uporaba guma za prianjanje na ledu u manje teškim klimatskim uvjetima (npr. mokri uvjeti ili više zimske temperature) može uzrokovati slabije performanse od optimalnih, posebno kad su u pitanju prianjanje na mokrome, upravljanje i trošenje.

Dodatni piktogrami za uvjete snijega i leda
EU oznaka za gume