text.skipToContent text.skipToNavigation

Ljetne auto gume

  • Ljetne gume pružaju bolje sveukupno ponašanje tijekom ljetnih mjeseci. One sadrže relativno tvrdi sastojak koji se omekšava pri blažim temperaturama, kako bi se ona mogla prilagoditi ne samo suhim, već i mokrim cestama.
  • Ljetne gume imaju manji broj pora nego zimske, ali imaju specijalno dizajnirane pruge u gaznoj površini kojima se minimalizira akvaplaning. One omogućavaju snažnije prianjanje i u uzdužnom i u poprečnom smjeru kod viših temperatura, tako da jamče snažno prianjanje i na suhim i na mokrim cestama.
  • Iako ljetne gume dobro funkcioniraju u većini vremenskih uvjeta, one nisu pogodne za oštrije, hladnije klimatske uvjete. One imaju tvrđi sastojak gume koji sadrži manje prirodne gume nego zimske gume, a on se počinje stvrdnjavati te može postati krhak ispod +7 stupnjeva C. Međutim, one su dizajnirane za prilagodbu višim temperaturama bez da postanu mekane. To znači da ljetne gume imaju manje trenje te su stoga efikasnije u pogledu potrošnje goriva.
  • Ljetne gume obično imaju jednostavan uzorak gazne površine u obliku blokova, čime se ostvaruje veliki otisak na cestu. To jamči izvrsno upravljanje, i snažno djeluje na duljinu kočionog puta. Od +15 stupnjeva C na više, vozila s ljetnim gumama zaustave se šest do sedam metara prije nego vozila sa zimskim gumama.
Ljetnje auto gume

Zimske auto gume

Zimske gume možete prepoznati po njihovoj oznaci 'Pahuljica na planini' koja se nalazi na njenoj vanjskoj stijenci, čime se indicira da ona udovoljava kriterijima sigurnosti u zimskim uvjetima.

Što znače te oznake na zimskim gumama?


Zimske gume sadrže dvije oznake: M+S te pahuljicu na planini:

M+S je kratica za blato i snijeg i znači da je uzorak u gaznoj površini gume dizajniran tako da, u usporedbi s ljetnim gumama, pruža superiorno i upravljanje i kočenje na blatu i na snijegu. Oznaka M+S pojavljuje se na gumama za sva godišnja doba, jednako kao i na zimskim gumama. Novi službeni simbol za zimske gume u EU je ‘3PMSF’ simbol.

Oznaka pahuljica na tri planinska vrha (odnosno 3PMSF) znači da je guma prošla minimalne potrebne performanse na snijegu, prema EU Regulativi 661/2009.Novi službeni simbol za zimske gume u EU je ‘3PMSF’ simbol. Ta se oznaka pojavljuje samo na zimskim gumama.

Zimske auto gume

Cjelogodišnje auto gume

Cjelogodišnje gume su namijenjene za vožnju tokom cijele godine i imaju oznaku M+S. Iako kombiniraju karakteristike ljetnih i zimskih guma njihove performanse su dosta lošije u odnosu na ljetne i zimske gume stoga ih preporučamo samo vozačima koji rade manji broj kilometara. Kombinirati ove gume uvijek je veliki izazov. Svaka guma je kompromis performansi, koja mora zadovoljiti potrebe korisnika. Cjelogodišnje gume trebaju osigurati prihvatljivu razinu performansi tijekom cijele godine. Sa tim gumama, uvijek ćete biti spremni za iznenadne zime ili hladna razdoblja. Zato je njihova glavna prednost, njihova svestranost.

Celogodišnje auto gume

Kako čuvati gume?

Temperature nam lagano rastu što znači da je potrebno uskoro zamijeniti zimske gume s ljetnima. Kako bi sljedeću zimu naše gume dočekale u odličnom stanju, potrebno ih je pravilno čuvati za vrijeme toplijih mjeseci.

 

Gume je potrebno ispravno skladištiti kako bi se sačuvala njihova ispravnost, vijek trajanja te kvaliteta materijala, a za to je potrebno držati se nekoliko zlatnih pravila. Prije svega, gume treba označiti onim redoslijedom kojim su bile skinute s vozila.
Standardne oznake su: PL (prednja-lijeva), PD (prednja-desna), SL (stražnja-lijeva), SD (stražnja-desna). To će, naime, olakšati njihovo montiranje na automobil kada za to dođe vrijeme.
Očistite ih od prašine, kamenčića, te isperite sol s guma i naplataka, ali ne jakim mlazom vode.
Za skladištenje guma odaberite hladnu, suhu i prozračnu prostoriju u kojoj nema tragova benzina, ulja, masti i drugih kemijskih tvari. Gume odložite nekoliko centimetara iznad tla, na primjer na drvenim paletama. Ako imate gume bez naplataka, okrenite ih vertikalno.
Također, ne zaboravite ih rotirati jednom mjesečno.

Ako su gume s naplacima vodoravno ili ukoliko imate odgovarajući stalak možete i vertikalno. Skladištite li gume na otvorenom, potrebno ih je skloniti u hlad te ih prekriti neprozirnom ceradom kako bi bile zaštićene od sunca i vrućine.

Sve što vam treba za zaštitu i čuvanje vaših guma nalazi se OVDJE.

Putujte sigurno uz Ekupi i SRETNO!!!